top of page

De Kracht van Kwetsbaarheid

Kunst en creativiteit onthultlen vaak iets over de ziel van de maker, en dat kan behoorlijk kwetsbaar voelen. Maar ook zakelijke innovativiteit vereist de durf om zich kwetsbaar op te stellen. Het op kwetsbare wijze in de schijnwerpers te staan, is iets wat de meeste mensen krampachtig pogen te vermijden gedurende hun hele leven. De onterechte overtuiging dat kwetsbaarheid gelijk staat aan zwakte, legt een strakke knoop in onze creativiteit. Volgens onderzoek professor en auteur Brené Brown is het de angst voor schaamte die onze creativiteit in de kiem smoort. "We verbergen ons liever voor het geval we niet waardig of goed genoeg zijn". En dat is jammer want; ‘Kwetsbaarheid is de geboorteplaats van innovatie, creativiteit en verandering’, volgens Brown. "Kwetsbaarheid staat gelijk aan onzekerheid, risico en emotionele blootstelling.” Je kunt dus onmogelijk het verband tussen kwetsbaarheid en creativiteit ontkennen, omdat creativiteit al deze punten omvat.


Jah, dat herken ik wel! Het karakteristieke van creativiteit is dat je vooraf niet weet welke koers het zal varen. Verschillende van mijn ”creativiteits-schepen” stranden of zinken naar de bodem nog voordat de zeilen gehesen zijn. Met mezelf als boegbeeld van mijn eigen creativiteit, gaat dit regelmatig gepaard met dat gevoel van kwetsbaarheid, risico, onzekerheid en mogelijk schaamte. Hoe krampachtiger ik poog dit te voorkomen, hoe stuurlozer ik raak. Hoe meer ik kwetsbaarheid toelaat, mijzelf vertel dat het oké is dat ik de bestemming nog niet weet, dat het mág mislukken, des te meer ik de wind in mijn zeilen voel.

Het pleidooi van Brown komt er kort op neer dat we moeten stoppen kwetsbaarheid als zwak te bestempelen, maar het moeten omarmen als een waardevolle vorm van persoonlijke KRACHT.

Meer lees je in haar boek: "De Kracht van Kwetsbaarheid" .bottom of page